Games kunnen duurzame impact in samenleving creëren

Dr. Ivo Wenzler is door het College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool beëdigd als lector van het lectoraat Serious Gaming. Wenzler hoopt in deze nieuwe rol zijn persoonlijke ambitie waar te kunnen maken: in elk curriculum van de hogeschool een gegamificeerd onderdeel. Wenzler gelooft er heilig in dat het spelen van een game de meest succesvolle manier van leren is. Het lectoraat onderscheidt twee onderzoeksbenaderingen: onderzoek mét en onderzoek óver serious gaming. Onlangs ontwikkelde het lectoraat samen met de gemeente Groningen een serious game om schuldenproblematiek aan te pakken, waarbij de hulpvrager in de rol van de hulpverlener stapt en een denkbeeldige hulpvrager mag helpen om uit de schulden te blijven. Doordat de speler keuzes maakt voor iemand anders, valt een barrière weg. Ook bedacht het lectoraat een Minecraft game voor de brandweer, waarmee brandweerlieden hun verkenningsvaardigheden kunnen trainen.

Klik hier voor het artikel ‘Simulations als learning from the future’