Topkok Pierre Wind verrukt over practoraten in het mbo

Topkok Pierre Wind is helemaal in zijn nopjes met praktijkgericht onderzoek in het mbo. De tijd dat onderzoek alleen voorbestemd was voor het hbo en wo is voorbij. Met de komst van practoraten gaan ook mbo-studenten aan de slag met onderzoek. Toen het ROC Mondriaan de topchef in 2015 benaderde met de vraag of hij zich als practor aan de opleiding wilde verbinden, had hij geen idee wat een practoraat was. Maar nadat hij zich erin verdiept had, was hij om. Volgens Wind vinden mbo-studenten onderzoek best lastig. “Ze zijn creatief en willen hun ideeën meteen uitvoeren. Dat is een valkuil. Ik probeer ze daarom in te laten zien wat het nut en de noodzaak van onderzoek is. Een idee is maar een idee. Het wordt pas goed als je weet waarom je het doet en welk verhaal erachter zit, en als je hebt uitgezocht of het niet al eerder is gedaan.” Wind noemt het practoraat een parel in het mbo en raadt elke opleiding aan er een in te richten.

Klik hier voor een filmpje van het Practoraat Food Innovation & Concepts (ROC Mondriaan)