1,5 meter afstand houden is niet te doen

Ook de schoolleiders en de leerkrachten kijken vol spanning naar wat het RIVM volgende week adviseert. Kunnen scholen weer open? En zo ja, hoe dan? Het onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen is nog niet afgerond, maar het RIVM komt maandag met een voorlopig advies. Jan van de Ven, een van de oprichters van het Lerarencollectief, vraagt zich af of zo’n vergaande beslissing wel op basis van deelresultaten kan worden genomen. “Ik maak me daar zorgen over als ik kijk naar het draagvlak onder leraren. Voor hen zijn de resultaten van dat onderzoek heel erg belangrijk.” Van de Ven deed een onderzoek onder meer dan duizend leraren. Daar kwam uit naar voren dat zij zich vooral druk maken over de gezondheidsrisico’s. “Voor henzelf, maar ook voor hun naasten, hun eigen kinderen. Of hun ouders als ze bijvoorbeeld mantelzorger zijn.”