Leraar brandt vingers liever niet aan techniek

Alle basisscholen moeten vanaf dit jaar lesgeven in wetenschap en technologie (W&T). Maar hoé ze dat moeten doen, is de scholen niet duidelijk. Het idee van het verplichte W&T-onderwijs is om kinderen al vroeg vertrouwd te maken met technologie. De maatschappij zit te springen om technisch geschoolden. Maar het vak komt lastig van de grond. Leraren zitten niet te wachten op experimenten in de klas. Zij moeten zelf op cursus om bijgeschoold te worden. Maar vakmensen zijn echt nodig om de maatschappij draaiende te houden. Als we niets doen gaat het volledig mis. De tekorten aan vakmensen in de techniek blijven groot. Bedrijven werven vaker in het buitenland. Vooral meisjes kiezen, alle overheidscampagnes ten spijt, nog steeds niet graag voor techniek. Van alle meiden op het vmbo kiest 4% een technische richting. Bij de jongens is dat 33%.