Leerlingen achterstandswijken massaal op achterstand 

In Nederland hebben leerlingen op scholen in achterstandswijken het beduidend moeilijker dan leerlingen die onderwijs genieten in reguliere wijken. Leerkrachten signaleren dat 93% van de kinderen in deze wijken problemen op school heeft, terwijl dit in reguliere wijken 59% is. Ze lopen achter met taal en leren, hebben last van concentratieproblemen en de ouders kunnen de kinderen vaak niet helpen. Dat is de conclusie van een onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van het Jeugdeducatiefonds, Stichting Kinderpostzegels Nederland en ABN AMRO Foundation. Uit het onderzoek blijkt dat leerkrachten op scholen in achterstandswijken veel sterker het gevoel hebben dat kinderen geen gelijke kansen hebben. Volgens Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, zijn de resultaten nog schokkender dan hij had verwacht.