Crisis vraagt om verbetering van de arbeidsmarkt

Er is veel ruimte voor verbetering op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het ontwerpadvies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs naar het kabinet heeft gestuurd. In het ontwerpadvies formuleert de SER voorstellen om de arbeidsmarkt te hervormen. De SER pleit onder andere voor het beperken van flexwerk, het bevorderen van vaste dienstverbanden en meer inkomenszekerheid. Ook de OESO adviseert de arbeids- (en woning)markt nu aan te pakken. Volgens de invloedrijke denktank herstelt de Nederlandse economie redelijk rap (van een krimp van 3,7 procent in 2020 naar een groei van 2,7 procent in 2021). Maar voor een duurzame en productieve economie zijn er flinke veranderingen nodig. Nederland moet groener (onder meer door verregaande digitalisering) en eerlijker worden (denk aan verkleining van het verschil in het aantal werkuren tussen mannen en vrouwen).