Nederland kan zich onderscheiden met ‘deep tech’

Nederland staat zijn mannetje op het gebied van toegepaste technologie. Volgens een rapport van Birch zijn we vooral goed op het gebied van zogeheten ‘deep tech’. Het gaat hierbij niet om bedrijven die bestaande technologien voor een nieuwe businessmodel inzetten (zoals dat in Nederland bijvoorbeeld Picnic doet). Het gaat om startups die nieuwe technologie creëren om een belangrijke bijdrage te leveren aan maatschappelijke transities. Zo is Nederland toonaangevend in de gebieden kwantumtechnologie, geavanceerde materialen, robotica en augmented & virtual reality. Door de grote concurrentie op het gebied van kunstmatige intelligentie en internet of things blijft Nederland hier in volume een beetje achter. Op deelgebieden van AI en IoT, zoals Big Data en sensoronderzoek, lopen we echter ook voor.

Klik hier voor het rapport ‘The potential of emerging technology in the Netherlands’