‘Bied elk kind een rijke schooldag’

Het bericht dat een kwart van de 15-jarigen in Nederland ‘functioneel analfabeet’ is, maakte D66 zo aan het schrikken dat de partij een heel nieuwe onderwijsvisie heeft gelanceerd. Alle leerlingen van 0 tot 18 moeten kans maken op het beste onderwijs. Ze gaan eerst vier dagen per week met elkaar naar de gratis kinderopvang. Vanaf het vierde jaar krijgt ieder kind een complete schooldag aangeboden, met onderwijs, sport, muziek, cultuur, opvang en huiswerkbegeleiding, inclusief warme lunch. Het plan ‘Een betere basis, een betere toekomst’ moet de tweedeling in de samenleving via het onderwijs bestrijden. “Voor veel kinderen is thuis niet de beste omgeving”, zegt onderwijswoordvoerder Paul van Meenen, zelf oud-leraar in de Volkskrant. “Met een rijke schooldag voor iedereen voorkom je dat kinderen al vroeg achterop raken en dat die achterstand alleen maar groter wordt.”