Onderwijs moet aan digitale veiligheid werken

Regeringspartij VVD en studentenorganisaties willen dat universiteiten, hogescholen en mbo’s de digitale veiligheid van hun onderwijsinstelling in kaart brengen. Aanleiding is de cyber-aanval bij Maastricht University eind december, waardoor diverse systemen onbruikbaar werden. De Maastrichtse universiteit werd het slachtoffer van ransomware, waardoor bestanden niet meer toegankelijk waren. Ook scripties en onderzoeken stonden op de server van de universiteit. Volgens VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is na de aanval in Maastricht duidelijk geworden dat de beveiliging in het onderwijs vaak niet op orde is. “In Maastricht was niet overal een back-up van. En je vraagt je ook af hoe de hackers binnen konden komen”, zegt hij in het AD. De systemen werden begin januari weer hersteld. Volgens het Universiteitsblad Observant is er hoogstwaarschijnlijk tonnen losgeld betaald aan de hackers, al wil de universiteit daar niets over zeggen.