Meer aandacht voor informatievaardigheden

In de 21e eeuw is het belangrijk dat leerlingen goed kunnen omgaan met internet en alle mogelijkheden en valkuilen die dit medium biedt. Dat betekent: gericht kunnen zoeken op internet, feiten en meningen scheiden, bronnen checken. Maar ook fake news herkennen en argumentatie beoordelen. In de lessenserie Zoek Het Uit! krijgen leerlingen in zes lessen journalistieke vaardigheden aangereikt om online onderzoek te doen. Ze duiken in de vraag of dierentuinen gesloten moeten worden en in een zelf gekozen kwestie waarover een maatschappelijk debat bestaat. Leerlingen brengen de kwestie helemaal in kaart: alle standpunten, feiten en meningen. Ze doen dit op dezelfde wijze als de rubriek ‘Kwestie in kaart’ van NRC Handelsblad. Ze sluiten de lessen af met een betoog, beschouwing of een debat.