Je kind ‘pamperen’ is kindermishandeling

Opvoeders en docenten slaan alarm: veel kinderen kunnen niet meer met teleurstellingen omgaan. De beschuldigende vinger gaat naar ‘curlingouders’, die alle problemen voor hun kind wegbezemen en daarmee prinsen en prinsesjes creëren. Curling ouderschap is best wel nieuw. De eerste die met deze uitgesproken term kwam, was de Deense psycholoog Bent Hougaard. Hij gebruikte het woord als metafoor voor ouders die hun kind willen beschermen tegen iedere grillige beweging van het leven en iedere oneffenheid voor hun kind weg willen vegen, voor het kind de kans krijgt erover te struikelen. Herkenbaar? Pedagoog en docent Ingeborg Dijkstra legt in het AD uit hoe je voorkomt dat je zelf curlingouder wordt? En hoe kun je je kind dan wél helpen, bijvoorbeeld bij de studiekeuze