Roompot-oprichter stapt in onderwijs

Henk van Koeveringe, vermogend geworden met de verkoop van Roompot Vakanties, steekt €4 mln in de oprichting van een particuliere vmbo-opleiding. Het wordt een zogeheten flexibele leerweg, waarbij persoonlijke aandacht voor de leerling leidt tot een ‘maatwerkdiploma’. Dat zegt de 70-jarige Van Koeveringe in een gesprek met het FD. Leerlingen krijgen in een tweejarige brugklas de mogelijkheid te wennen aan het voortgezet onderwijs en vakken te volgen op verschillende niveaus en in een verschillend tempo. Na de eerste twee jaren kunnen de leerlingen kiezen tussen een verdere opleiding op vmbo-niveau, mavo of havo-vwo. Bij de opleidingen hebben de leerlingen de mogelijkheid de vakken op eigen niveau te volgen. Bijvoorbeeld Nederlands op havo-niveau, terwijl wiskunde op vmbo-niveau wordt gedoceerd en geëxamineerd. Het maatwerkdiploma is een relatief nieuwe manier van onderwijs. Het vorige kabinet besloot experimenten toe te staan. Er is ook kritiek. Het zou bij veel kinderen tot keuzestress leiden of juist keuzeluiheid, omdat ze minder hun best hoeven te doen voor vakken waar ze minder goed in scoren.