Online leren in een swipe- & scrollcultuur

In deze tijd van korte aandachtsspanne is microlearning een populaire en krachtige vorm van online leren. Microlearning is een manier om lesstof aan te bieden in kleine, hapklare brokken. Een leereenheid, ook wel nugget genoemd, vraagt vaak minder dan vijf minuten qua tijdsbesteding. De term microlearning wordt gebruikt in het domein van e-learning en bestaat uit relatief kleine leereenheden en kortetermijnleeractiviteiten in onderwijs en opleiding. De vorm verschilt: samenvattingen van artikelen, infographics, slides, quizzen, polls, video’s, links of afbeeldingen. Gewoonlijk zal een leereenheid tussen de twee tot vijf minuten duren en een specifieke leerdoel dienen. Vaak via mobiel, tablet of social media. Dat leren blijft niet beperkt tot cursisten en studenten. Je kunt microlearning heel breed toepassen. De Leyden Academy on Vitality and Ageing doet onderzoek naar veroudering en vitaliteit, experimenteert sinds kort ook met microlearning. Jaarlijks slikken we in Nederland met elkaar negen miljard medicijnen. Dat is per persoon gemiddeld 500 pillen per jaar, bij ouderen zelfs drie keer zoveel. We kunnen veel gezonder oud worden, met minder pillen en vervelende bijwerkingen, en tegen aanzienlijk lagere kosten, zo verkondigen zij op onderstaand videokanaal.