Ouders overschatten de mediawijsheid van kinderen

Bijna de helft van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is. Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media 2018 onderzoek dat door Mediawijzer.net onlangs bij de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd. Jonge kinderen komen steeds eerder in aanraking met tablets en smartphones. Dreumesen, peuters en kleuters kijken hier vooral filmpjes op en doen dat vaak in hun eentje. “Daar leren kinderen niet van,” zo lezen we op de website van het Nederlandse netwerk van Mediawijsheid. Ouders overschatten het begrip en de vaardigheden van hun kroost. Jonge kinderen hebben nog moeite te begrijpen wat ze op een scherm zien. Kinderen tot zes haar kunnen het onderscheid tussen echt en nep niet maken. Het is dan ook belangrijk dat ouders samen met de kinderen naar filmpjes kijken. De kunnen dan uitleggen wat goed en slecht gedrag is en kinderen direct geruststellen bij enge beelden.