Krijgen kinderen straks les van een computer?

Het lerarentekort in de regio Utrecht is zó groot dat leerlingen in de toekomst vaker les zullen krijgen via de computer. Doordat de bevolking hard groeit én er veel docenten met pensioen gaan, zijn er in Utrecht over twee jaar 250 onvervulde vacatures in het voortgezet onderwijs. De onderwijsorganisaties kijken steeds naar innovatieve oplossingen. Eén daarvan is de digitalisering van het onderwijs. Leerlingen volgens in Utrecht straks misschien lessen via de computer of een app. Het voordeel daarvan is dat je minder docenten per leerling nodig hebt. Dat kan met name een uitkomst zijn in wis- en natuurkunde of Duits. Vakken waarin het docententekort het grootst is. Onderwijsvakbond AOb is kritisch op de plannen, zo lezen we in het AD. “Als digitaal leren de kwaliteit ten goede komt, is het natuurlijk geen probleem,” zegt een woordvoerder. “Maar als het wordt gebruikt om lerarentekort op te vullen, moet je goed uitkijken. Er kunnen allerlei technische problemen ontstaan en de interactie tussen leerling en docent is minder. Een leerkracht is niet zomaar te vervangen.”