OESO pleit voor minder internetgebruik op school

In de groeiende wereld van digitale technologie draait alles om snelheid. Computers verdubbelen om de twee jaar hun prestaties. De toekomstige 5G-generatie mobiele telefoons zal 100 keer sneller zijn dan de huidige 4G- en 20.000 keer sneller dan de ‘oude’ 3G-generatie. Het aandeel van de wereldbevolking dat internet gebruikte is de afgelopen vijf jaar van 34% naar 48% gestegen. Verandert deze digitale revolutie het leven van adolescenten in hetzelfde waanzinnige tempo? Zijn 15-jarigen meer en meer verbonden met internet? Volgens een recent PISA-rapport brengen studenten steeds meer tijd door met internetten, zowel op als buiten school. Het gebruik van internet onder kansarme studenten neemt exponentieel toe. Maar volgens de onderzoekers is dat niet altijd voordelig voor de ontwikkeling van jongeren. Zolang internetgebruik nog niet goed is ingebed in het onderwijs, pleiten zij ervoor de tijd op internet vooral te beperken tot het privédomein. Als jongeren op dit moment internet intensief op school gebruiken, gaat dit ten koste van de schoolprestaties.