Jongeren kiezen voor Snapchat en Instagram

Jongeren veranderen de sociale media in Nederland. Facebook en Twitter zijn inmiddels voor oudjes, want tieners en twintigers vertrekken massaal naar Snapchat en Instagram. En WhatsApp? Dat gebruiken we nog allemaal. Dat blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau Newcom, dat 10.395 Nederlanders van vijftien jaar of ouder heeft ondervraagd. Het allergrootste sociale medium is WhatsApp, dat in Nederland 9,8 miljoen gebruikers heeft. Daarvan starten zeven miljoen mensen dagelijks de app op. De veranderingen zijn groot in het sociaal media landschap this website. Maar er is ook een constante. De zorgen om privacy blijven ook in 2016 bestaan. Zo’n 71 procent van de afhakers van één of meerdere platformen maakt zich zorgen over wat er precies met zijn of haar gegevens gebeurt.

Top6Platformen

Sexting onderen jongeren neemt nog steeds toe
Eén op de acht jongeren verstuurd wel eens een naaktfoto van zichzelf via sociale media. Twee derde denkt dat de naakt-selfie niet zal worden doorgestuurd naar mensen voor wie de sexy foto of video niet bedoeld is. Jongeren die seksueel getinte beelden van zichzelf versturen, doen dat vooral naar degene met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70 procent van hen vindt dat je er dan van uit kunt gaan dat de ander dit soort beelden niet verder verspreidt. Toch heeft bijna een derde van de ondervraagde jongeren volgens Meldknop.nl weleens een naakt-selfie ontvangen die niet voor hem of haar bedoeld was. Volgens Annemarie van Oosten, die aan de UvA onderzoek heeft gedaan naar seksueel gedrag van jongeren en sociale media, moeten we niet paniekerig over sexting doen. “Seksuele nieuwsgierigheid hoort bij tieners, nieuwe technologieën komen daar nu bij. Het doorsturen moet wel worden aangepakt. Jongeren moeten leren dat dat niet normaal is.”