Wordt big data leidend in gepersonaliseerd onderwijs?

De generatie die nu opgroeit is niet bang voor big data. Sterker nog, ze verwachten gewoon dat de informatie die zij dagelijks achterlaten wordt gebruikt. Onze datafabrieken draaien overuren. In onze smart phone zitten meer dan tien sensoren die de hele dag gegevens over de gebruiker met de wereld delen: een gyroscoop, een accelerometer, een magnetometer en nog meer van dat moois. Van een willekeurige bezoeker van Nu.nl, zo zocht De Correspondent uit, wordt in enkele minuten door 44 trackers informatie verzameld. Data is de lijm die alles met elkaar verbindt en maatwerk mogelijk maakt. Als we in het onderwijs even succesvol als Uber, Airbnb, Alibaba en Facebook willen zijn, kunnen we niet langer met hagel blijven schieten. Algoritmes en lerende machines zijn de toekomst in het onderwijs.